torsdag 19. november 2009

Heftig Ambassadeursamling


Fått stor julebonus? Her er noe som man kan bruke pengene på: Ambassadeur Exclusive Collection. 75 skap skal lages og selges for om lag 25 000 svenske kroner. Skapet kan monteres på vegg, stå på eget stativ eller settes på et bord. Det har innebygd spot-lightbelysning, og hver snelle får et eget stativ i blått krystall fra Orrefors designet av Ulrika Hydman-Vallien. Nøkkelen til skapet er selvfølgelig montert på en gullbelagt nøkkelring formet som en 7 grams Toby-sluk.

Og hva inneholder så skapet? Jo, to av snellene er designet eksklusivt for nettopp denne samlingen. Begge er klassiske Ambassadeur 5500 C (altså lik den originale gullsnella), med detaljer i 24 K gull og i henholdsvis rødt og sølvfinish på sidedekslene. Disse blir kun laget i det antall skap som produseres, og leveres henholdsvis til våren og til høsten.

Den tredje snella er også en spesialutgave av gullsnella, nemlig 5500 C Akvavit Edition som kommer med hvite sidedeksler og 4 akvavitglass fra Orrefors med sandblåst logo. Denne snella er i samme serie som Cognac Edition og Whiskey Edition, og selges seperat for 5000 i Norge. Totalt vil om lag 300 eksemplar av denne spesialutgaven lages, siden den også inngår i denne samlinga så er det grunn til å tro at den vil bli noe vanskligere å få tak i enn de tidligere utgavene. Denne gang er altså snellefargen hvit, og jeg må si at det kanskje er den lekreste varianten jeg har sett til nå.

Den fjerde snella er en Ambassadeur Mörrum ZX 1600 IVCB-4, som i hvert fall i store deler av verden er en ny snelle, men som har vært i salg i Japan allerede et par år. Den bygger videre på Mörrumserien som vel ble lansert i 1999 om jeg ikke husker feil, og er vel å regne som toppsnella i ABUs Ambassadeur-program. Normal utsalgspris er ca. 4500 kr, så selv om dette ikke er en spesialutgave er den likevel i samme prisleie.

Siste snella i samlinga er en topptrimmet, Factory tuned som de kaller det i Sverige, Ambassadeur 5600. ABU har de siste åra tilbudt trimmesett for Ambassadeurer, og dette er et eksempel på hva man kan klare på deres trimmeverksted. På ABUs svenske hjemmeside kan man laste ned et bestillingsskjema for trimming. Også andre aktører, som UT reel Technology, tilbyr trimming av Ambassadeur. Ved trimming oppnår man enda lengre kastelengder, men det krever også at man har en relativt stødig teknikk, for vi snakker om ekstreme prestasjoner.


Skapet er i utgangspunktet laget spesielt for forhandlere som ønsker å profilere de mest eksklusive Ambassadeur-modellene, men skapet vil også være til salgs for ”vanlige” folk. ABU har laget en egen presentasjonsvideo for forhandlere som sier litt mer om skapet.

Tradisjon med spesialutgaver

ABU har i mange år laget spesialutgaver av sine Ambassadeur-sneller, av mange ansett som fiskesnellenes Rolls Royce. Et renommé som de fikk når den første Ambassadeuren kom på markedet i 1952. Den gang var den markedets dyreste fiskesnelle, men også den teknisk mest avanserte. I 1965 kom gullsnella, som både var den første med ekstra solide messinggavler og kulelager. At den ble laget i messing og ikke aluminium hadde sin forklaring i at det var lettere å forgylle messing enn aluminium. Den første utgaven var 5000, siden har 5600 og 5500 vært basismodeller.

Av de senere års spesialutgaver er det naturlig å starte med spesialutgavene basert på de tre mest populære høyrehåndsutgaver av Ambassadeur, Golden Collection LH, siden de også er i skap. De ble laget for det tyske markedet i 200 eksemplar, kom med forgylte detaljer og altså i eget skap. Modellene var klassikeren 5001, 5601 C4 og Record 51. De tidligere nevnte Whiskey og Cognac-utgavene av gullsnella er blant de mest profilerte. Til fotball VM i 2006 ble den såkalte Svenske-snella eller VM-rullen lansert, en gullbelagt utgave av 5600 C4 i svenske flaggfarger (og medflagg). I 2008 ble det også laget en gullutgave av 2500 C med samtlige utgaver av Napp och Nytt vedlagt på CD-ROM. Til 50-års jubileet for Ambassadeur ble det i 2002 laget en replika av den første Ambassadeuren basert på lageret av reservedeler på Svängsta-fabrikken. Denne og årets toppmodell av Mörrum ble levert i gaveeske i teak.

Man kan undres over om dette er et forsøk på å melke samlermarkedet som gjør at man lager slike eksklusive utgaver. Forklaringen er nok langt heller at ved å produsere slike versjoner stadfester man myten av Ambassadeur som multiplikatorenes Rolls Royce, noe som i neste omgang gir mer prestisje til de øvrige modellene. Markedsføring med andre ord. Det skal svenskene ved ABU ha, de har alltid vært gode på markedsføring, ikke bare ingeniørkunst. At man nå under finanskrisen faktisk har klart å øke markedsandelen og selge flere Ambassadeurer enn noen gang er nok et bevis på at vet hva de gjør.

Håndlaget

Så vidt jeg vet er det vel bare Gullsnellene, Mörrum og 1500/2500 seriene som fremdeles håndlages i Sverige, de øvrige klassiske Ambassadørsnellene blir produsert på samlebånd i Svängsta. Totalt produseres det mellom 350 000 og 550 000 sneller hvert år i Sverige, fordelt på omlag 120 modeller.

Ambassadeur Revo-snellene blir derimot laget i Korea eller Kina, og det samme gjelder de nye billigseriene Kalex og Orra, samt havfiskesnellene Seascape, men disse benytter heller ikke Ambassadeur-navnet.

Alle har imidlertid emblemet som sier at ABU er leverandør til det svenske kongehuset. Det spørs om ikke nettopp hoffleverandør-stempelet er deres viktigste varemerke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar