tirsdag 10. november 2009

Shimano med karbonsneller


At Shimano kommer i 2010 med nye sneller er ikke noen nyhet i seg selv, vanligvis er det flere nyheter hvert år. Den kanskje største nyheten i 2010 er at Twin Power igjen er snelleserien under Stella, hvilket betyr at Aspire forsvinner som snelle-modell. Ikke nok med det, de er også fremstilt delvis i karbon!


I Norge har Aspire kun vært tilgjengelig i 3 modeller med bakbrems (1500 RA, 2500 RA og 4000 RA), men har i alt bestått av 7 modeller, 3 med forbrems, og 4 med bakbrems. Serien ble lansert i 2007, og har såvidt jeg har fått med meg kun vært tilgjengelig på det europeiske markedet. Serien har vært ansett som den mest avanserte med bakbrems på markedet, og selv har jeg brukt 1500-modellen siden 2007 og er svært fornøyd så langt. Det burde være mulig å få gode priser på Aspire-sneller nå siden det er en utgående serie. Bl.a. så selges de til godt under 1500 kr flere steder, mot 2499 som anbefalt utsalgspris.
Aspire erstattes av Twin Power Ci4 som kommer i seks utgaver, 2 med frontbrems (FA) og 4 med kombinert front- og bakbrems (RA). Det ser ellers ut til at frontbremsutgaven kun har rotor i Ci4-legeringen, mens kombi-utgaven og har selve snellehus i denne legeringen som er ny av året, og som består av en blanding av karbon og polyamid, utviklet fra Shimanos sykkelavdeling. Selv har jeg noen ABU-sneller fra 80-tallet med syntetisk legeringer (Abumatic 460 og Ambassadeur Ultra-mag I) og det eneste som er å utsette på dem er at de får en matt finish etterhvert, med en slags hvit oksydering på den sorte plastoverflata. Vanlig plastikk-polish for bil hjelper imidlertid med å holde dem fresh har jeg funnet ut. Shimanos sneller ser imidlertid veldig glansa ut på bildene, så jeg antar at de har fått samme overflatebehandling, altså lakkering, som de øvrige snellene deres. Foruten Twin Power så kommer også snelleserien Rarenium i en egen Ci4-variant som i likhet med Twin Power RA har både rotor og hus i Ci4. Bremssystemet som Twin Power Ci4 RA benytter kalles Tri-Drag, sansynligvis fordi det både har justering framme og bak, samt såkalt Fightin' Drag. Twin Power Ci4 har 8 kulelager, mot 7 i Aspire RA og Twin Power XT FA. Twin Power XT RA har 6 kulelager, mens Aspire FA som altså ikke har vært markedsført i Norge også har 8 kulelager.

De leveres i størrelsene 1000 (kun Rarenium), 1500 (kun TP RA), 2500, 3000 (ikke TP FA) og 4000. Samtlige sneller blir å få kjøpt i Norge, til en svært stiv pris. 4999 kr for frontbremsutgaven av Twin Power Ci4 og 2999 for kombibremsutgaven av samme, samt Rarenium. Prisen er lik uansett størrelse på snellene.Shimano startet forøvrig opp sin fiskeavdeling i 1970, så det burde tilsi et 40-årsjubileum neste år. Høyst sannsynlig utsettes det imidlertid til 2011 siden deres første produkt, haspelsnella DUX, ikke kom før i 1971. I 2011 er det også 30 år siden Shimano ble kjent for norske sportsfiskere gjennom Hørgård, som da introduserte multiplikatorsnellen Bantam på det norske markedet. Siden 1993 har Normark representert Shimano, og etter oppkjøpet av Elbe i 1999 har det vært via Elbes apparat i Norge. Takket være samarbeidet med Rapala-konsernet (som eier Normark) har Shimano etablert seg i toppen av markedet, først og fremst innen haspelsneller. Shimanos haspelsneller har stort sett vunnet det som har vært av tester de siste åra, uavhengig av prisklasser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar