onsdag 17. mars 2010

Norske utgaver av Napp og Nytt


Jeg har laget et bildegalleri på Facebook med forsidene til de norske utgavene av Napp og Nytt.
Napp og Nytt er produktkatalogen til den svenske sportsfiskeutstyrsprodusenten ABU Garcia (tidligere AB Urfabrikken eller bare ABU). Den svenske utgaven kom første gang i 1948, og på 50-tallet kom det også en norsk utgave som har kommet ut årlig siden 1957 om ikke lengre.
Napp og Nytt har hatt en legendarisk status siden den i lang tid også inneholdt gode artikler om både fiskemetoder, kunnskap om fiskearter og ikke minst eksotiske fiskesteder og fortellinger om fiskeopplevelser. Svært mange har også lagt stor vekt på den såkalte fiskebettkalenderen som med utgangspunkt i månefaser ga tips om når det kunne være best å fiske. Det er ikke få sportsfiskere som vokste opp på 60-, 70- og 80-tallet som med glede husker sitringen av forventning når Napp og Nytt kom til butikkene på vårparten.
Det er kanskje bare de første årgangene av katalogen til Skandinavisk Høyfjellsutstyr som har en lignende status blant norske friluftsliventusiaster. Også der fant man artikler som forklarte hvordan utstyr kunne brukes for å høyne opplevelsen.
Årets Napp og Nytt er stort sett viet produkter, men en artikkel finnes det dog, om bruk av moderne agnetterligninger, Gulp! som det heter når det kommer fra Berkley. Derimot er det langt flere tips å finne på hjemmesiden til ABU Garcia. Og når det gjelder produkter så omfattes i dag de fleste varemerkene innen sportsfiskeavdelingen til Jardin, med unntak av Shakespeare som i Norge markedsføres av Nordic Outdoor AS/ Sølvkroken etter at de kjøpte opp Mustads distribusjonsselskap tidligere i år.
Per i dag mangler billedgalleriet forsidene til årgang 1958 og 1975.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar